STUDY OF NATIVE EXTRACTS FROM RAW LUPIN YELLOW AND ALFALFA YELLOW (LIKE-SICKLE OR ROMANIAN) BY CHROMATO MASS SPECTROMETRY

Authors

  • Оlena V. Grechana Запорізький державний медичний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1756-6372
  • Anatoly G. Serbin National University of Pharmacy, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15421/0817260205

Keywords:

Сoumarins, Phytochemistry Analysis, Fabaceae, Lupinus, Medicago

Abstract

We have not found enough the scientific pharmacognostic works study Lucerne and Lupine that belong to the legume family (Fabaceae L.) despite wide dissemination and use them. That's why we studied by comparative and pharmacognosy representatives the common herbs from the Ukrainian flora. We have conducted a comparative analysis of the chemical composition and quantitative content of coumarins and other biologically active substances of primary and secondary biosynthesis in native extracts from the above-ground parts of the family Fabaceae L. - L. luteus L. and M. falcata L. subsp. romanica (Prodan) O. Schwähr & Klink. by gas chromatography-mass spectroscopy method. It identified 22 and 38 components, respectively. A complex of biologically active compounds includes higher hydrocarbons, terpenoids, fatty acids etc. Among them – derivatives of 4 oxycoumarin: 0.20% coumarin in the raw material of Lupinus luteus L.; there are dihydrocoumarin 1.60% and 13.13% in the raw material of grass Medicago falcata L. subsp. romanica (Prodan) O. Schwarz & Klink.

 

References

Biblography

Агрокарта України, карта посівів, посівні площі, агросправочник online, agromap [Електронний ресурс]: Агрокарта України 2017. – Режим доступу: http://www.4sg.com.ua/

Бубенчиков Р. А. Изучение антиоксидантной активности листьев растений рода лопух и травы фиалки полевой методами ТСХ и хемилюминисцентного анализа / Р. А. Бубенчиков, И. Л. Дроздова // Вестник Ставропольского государственного университета. – 2005. – № 42. – С. 173 – 176.

Георгиевский В. П. Биологически активные вещества лекарственных растений / В. П. Георгиевский, Н. Ф. Комиссаренко, С. Е. Дмитрук. – Новосибирск: Наука, 1990. – 336 с.

Гречана О. В. Фармакогностичне вивчення люцерни жовтої (серпоподібної або румунської) Medicago falcate L. subsp. romanica (Prodan.) O. Schwarz & Klink. / О. В. Гречана // Одеський медичний журнал. – 2016. – №2 (154). – С. 24 – 28.

Губин К. В. Изучение химического состава надземной части Urtica cannabina L. флоры Сибири / К. В. Губин, М. А. Ханина // Химия растительного сырья. – 2009. - №2. – С. 89–92.

Касьянова А. Ю. Влияние внесения сульфата кобальта на содержание кумаринов в Angelica archangelica L. / Касьянова А. Ю., Башкирова Р. М., Кудашкина Н. В. // Химия растительного сырья. – 2004. – №1. – С. 41–45.

Ложкин А. В. Природные кумарины: методы выделения и анализа /А. В. Ложкин, Е. И. Саканян // Хим.-фармац. журн. – 2006. – Т. 40, № 6. – С. 47–55.

Майсурян Н. А. Люпин / Н. А. Майсурян, Л. И. Атабекова – М.: Колос, 1974. – 463 с.

Немерешина О. Н. О некоторых аспектах рационального использования лекарственных растений Предуралья / О. Н. Немерешина, Н. Ф. Гусев, В. Н. Зайцева // Известия ОГАУ. – 2009. – № 2 (22). – С. 308–311.

Петрук B. А. Продуктивность люцерны на корм и семена / В. А. Петрук // Аграрная наука. – 2008. – № 2. – С. 16–18.

Попик А. І. Дослідження кумаринів та iридоїдів Syringa vulgaris / A. І. Попик, В. В. Король, В. С. Кисличенко // Фармацевтичний часопис. – 2009. – №4. – С. 18–21.

Cотникова О. П. Ідентифікація та кількісне визначення суми кумаринів у водному екстракті з трави буркуну лікарського /О. П. Cотникова, А. Г. Котов // Фармацевтичний журнал. – 2005. - № 6. – С. 70–73.

Федько И. В. Перспектива использования растений народной медицины при фитотерапии туберкулеза / И. В. Федько // Вестник Томского государственного педагогического университета. – 2013. – №8 (136) – С. 210–212.

Юдин В. Фитотерапия: прошлое, настоящее и будущее / В. Юдин // Укр. Мед. Часопис. – 2010. – № 2 (76). – С. 13–18.

Barilli Е. Clarification on Host Range of Didymella pinodes the Causal Agent of Pea Ascochyta Blight. /E. Barilli, M. J. Cobos, D. Rubiales // Front Plant Sci. – 2016. – № 13 (7). – Р. 592.

doi: 10.3389/fpls.2016.00592.

Cevheri C. Element Content, Botanical Composition and Nutritional Characteristics of Natural Fourage of Șanliurfa, Turkey /C. Cevheri, C. Kṳḉṳk, M. Avci, V. Atamov // Journal: Food, Agriculture and Environment. – 2013. – Vol. 11, I. 3&4 – P. 790–794.

El Haouardi M. Medicinal Plants with Antiplatelet Activity. / M. El Haouari, J. A. Rosado // Phytother. Res. – 2016. - № 30 (7). P. 1059–1071.

doi: 10.1002/ptr.5619.

FAOSTAT, Production, Crops. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available online at:

http://www.fao.org/countryprofiles/index/en/?iso3=UKR (Accessed 21.12.18).

Cieśla Ł. Free Radical Scavenging Activities of Polyphenolic Compounds Isolated from Medicago Sativa and Medicago Truncatula Assessed by Means of Thin-Layer Chromatography DPPḢ Rapid Tests /Ł. Cieśla, I. Kowalska, W. Oleszek [et al.] //Phytochemical Analysis. – 2013. – Т. 24, № 1. – P. 47–52.

Grechana O. V. The Study of Free Coumarins in the Plant Raw Material of Medicago Falcata L. subsp. Romanica (Prodan) O. Schwarz & Klink. / O. V. Grechana //Вісник фармації. – 2014. – № 1 (77). – С. 40–44.

doi:10.24959/nphj.14.1942

Legume Genomics: Understanding Biology Through DNA and RNA Sequencing / J. A. O'Rourke, Y. T. Bolon, B. Bucciarelli, C. P. Vance //Ann. Bot. – 2014. – №113(7). – 1107–1120.

doi: 10.1093/aob/mcu072.

Lacy A. Studies on Coumarins and Coumarin-Related Compounds to Determine their Terapeutic Role in the Treatment of Cancer/A. Lacy, R. O’Kennedy // Current Pharmaceutical Design. – 2004. – № 10. – P. 3797–3811.

Zielińska-Dawidziak M. Legume seeds and cereal grains' capacity to accumulate iron while sprouting in order to obtain food fortificant. /M. Zielińska-Dawidziak, H. Staniek, E. Król [et al] // Acta Sci Pol Technol Aliment. – 2016. – №15 (3). – Р. 333–338.

doi: 10.17306/J.AFS.2016.3.32

Basset G. J. Phylloquinone (Vitamin K): Occurrence, Biosynthesis and Functions. /G. J. Basset, S. Latimer, A. Fatihi [et al] // Mini Rev Med Chem. – 2017. – №17 (12). – Р. 1028–1038.

doi: 10.2174/1389557516666160623082714

Ohkura N. Possible antithrombotic effects of Angelica keiskei (Ashitaba) /N. Ohkura, G. Atsumi, K. Ohnishi [et al] // Pharmazie. – 2018. – №73 (6). – Р. 315–317.

doi: 10.1691/ph.2018.8370. Review

References

Agricultural Map of Ukraine, Map of Cities, Online Locations, Online Agro Directory, Agromap: Agricultural Map of Ukraine 2017.

http://www.4sg.com.ua/

Bubenchicov, R. A., Drozdova, I. L. (2005) [Research of Antioxidant Activity of the Genus Arctium L. Leaves and Viola Arvense L. by the Methods of TLS and Chemoluminescense]. Vestnik Stavropolskogo Gosudarstvennogo Universiteta, 42, 173–176 [in Russian].

Georgiievskiy, V. P., Komissarenko, N. F., Dmitruk, S. E. (1990). [Biologically Active Substances of Medicinal Plants]. Novosibirsk, USSR: [in Russian].

Grechana, O. V. (2016). The Study of Free Coumarins in the Plant Raw Material of Medicago Falcata L. subsp. Romanica (Prodan) O. Schwarz & Klink. Odesskii Medichnii Zhurnal, 2 (154) 24 – 28 [in Ukrainian].

Gubin, K. V., Khanina, M. A. (2009) [Study of the Chemical Composition of the aerial Part of the Urtica Dioica L. in the Flora of Siberia]. Khimia Rastitel’nogo Sir’ya, 2, 89–92 [in Russian].

Kasianova, A. Yu., Bashkirova, R. M., Kudashkina, N. V. (2004) [The Effect of Adding Cobalt Sulfate on the Content of Coumarins in Angelica archangelica L.]. Chimiia Rastitelnogo Syr’ya, 1, 41 – 45 [in Russian].

Lozgkin, A. V., Sakanyan, E. I. (2006) [Natural Coumarins: Isolation and Analysis Methods]. Chem. Farm. Journal, 40 (6), 47 – 55 [in Russian].

Majsuryan, N. A., Atabekova, L. I. (1974). [Lupine]. Moskow, USSR: [in Russian].

Nemereshina, O. N., Husev, N. F., Zaytseva, V. N. (2009). [On Some Aspects of the Rational Use of Medicinal Plants in the Ural]. Izvestiia OGAU, 2 (22), 308 – 311 [in Russian].

Petruk, V. A. (2008). [The Productivity of Alfalfa for Feed and Seeds]. Agrarnaya Nauka, 2, 16 – 18 [in Russian].

Popik, A. I., Corol, V. V., Kislichenko, V. S. (2009) [The Koumarin sand Iridoids Siringa Vulgaris Research] Farmatsevtychnyi Chasopys, 4, 18 – 21 [in Ukrainian].

Sotnikova, O. P., Kotov, A. G. (2005). [Identification and Quantitative Determination of the Amount of Coumarins in Aqueous Extract from Medicinal Herb Melilot]. Farmatsevtichniy Zhurnal, 6, 70–73 [in Ukrainian].

Fedko, I. V. (2013) [The Prospect of Using Traditional Medicine Plants in Phytotherapy of Tuberculosis]. Vestnik Tomskogo Gosudarstvennogo Pedagogicheskogo Universiteta, 8 (136), 210 – 212 [in Russian].

Yudin, V. (2010) [Herbal medicine: past, present and future]. Ukr. Med. Chasopys, 2 (76), 13–18 [in Ukrainian].

Barilli, E., Cobos, M. J., Rubiales, D. (2016). Clarification on Host Range of Didymella pinodes the Causal Agent of Pea Ascochyta Blight. Front Plant Sci., 13 (7), 592.

doi: 10.3389/fpls.2016.00592

Cevheri, C., Kṳḉṳk, C., Avci, M., Atamov, V. (2013) Element Content, Botanical Composition and Nutritional Characteristics of Natural Fourage of Șanliurfa, Turkey. JFAE, 11 (3&4), 790–794.

El Haouardi, M., Rosado, J. A. (2016). Medicinal Plants with Antiplatelet Activity. Phytother. Res., 30 (7), 1059–71. doi: 10.1002/ptr.5619.

FAOSTAT (2017). FAOSTAT, Production, Crops. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available online at:

http://www.fao.org/countryprofiles/index/en/?iso3=UKR (Accessed 21.12.18).

Cieśla, Ł., Kowalska, I., Oleszek, W., Stochmal, A. (2013). Free Radical Scavenging Activities of Polyphenolic Compounds Isolated From Medicago Sativa and Medicago Truncatula Assessed by Means of Thin-Layer Chromatography DPPḢ Rapid Tests. Phytochemical Analysis,24(1), 47–52.

Grechana, O. V. (2014). The Study of Free Coumarins in the Plant Raw Material of Medicago Falcata L. subsp. Romanica (Prodan) O. Schwarz & Klink. Visnik Farmatsii, 1 (77), 40–44 [in Ukrainian].

doi: 10.14739/2409-2932.2016.2.70696

O'Rourke, J. A., Bolon, Y. T., Bucciarelli, B., Vance, C. P. (2014). Legume Genomics: Understanding Biology Through DNA and RNA Sequencing. Ann. Bot., №113 (7), 1107–1120.

doi: 10.1093/aob/mcu072.

Lacy, A., O’Kennedy, R. (2004). Studies on Coumarins and Coumarin-Related Compounds to Determine their Terapeutic Role in the Treatment of Cancer. Current Pharmaceutical Design, 10, 3797–3811.

Zielińska-Dawidziak, M., Staniek, H., Król, E., Piasecka-Kwiatkowska, D., Twardowski, T. (2016). Legume Seeds and Cereal Grains' Capacity to Accumulate Iron While Sprouting in Order to Obtain Food Fortificant. Acta Sci Pol Technol Aliment, 15 (3), 333 - 338.

doi: 10.17306/J.AFS.2016.3.32

Basset, G. J., Latimer, S., Fatihi, A., Soubeyrand, E., Block, A. (2017) Phylloquinone (Vitamin K1): Occurrence, Biosynthesis and Functions. Mini Rev Med Chem., 17(12), 1028–1038.

doi: 10.2174/1389557516666160623082714

Ohkura, N., Atsumi, G., Ohnishi, K., Baba, K., Taniguchi, M. (2018). Possible antithrombotic effects of Angelica keiskei (Ashitaba). Pharmazie, 73(6), 315–317.

doi: 10.1691/ph.2018.8370. Review

Downloads

Published

2019-01-05